A helyes kezelés, használat


Manapság sokan viselnek kontaktlencsét, viszont sajnos egyre többen kötnek kompromisszumokat a kezelési szabályokkal kapcsolatban. Komoly, akár látást veszélyeztető szövődményekkel járhat, ha a lencséket nem az előírásnak megfelelően kezeljük. A kontaktlencse kezeléssel kapcsolatban a következők javasoltak:

 • Az kontaktlencse viselés feltétele, szemfelszín sérülésmentes, ill. a könnyfilm megfelelő legyen.

 • Javasolt kontaktlencse mellett is használható, lehetőleg tartósítószer-mentes műkönny napi használata, legalább a lencsék behelyezése és kivétele előtt, de inkább többször, hogy  megfelelő mennyiségű és minőségű könnyfilmen ússzon a lencse, és kivételkor ne sértsük a szaruhártya hámját. A kontaktlencse a száraz szemes panaszokat is ronthatja, erről bővebben itt írtunk: Szemszárazság kontaktlencse viselés esetén >>>

 • Tilos a a lencséket a javasoltnál hosszabb ideig használni, ennek súlyos fertőzés lehet a következménye.

 • A lencsét rögtön el kell távolítani, ha a szem vörössé, érzékennyé, vagy fájdalmassá válik, ill. könnyezik vagy váladékozást tapasztalunk. Ezek a tünetek komoly fertőzésre utalhatnak, ezért ilyenkor hamar szemészeti vizsgálat szükséges.

 • Kontaktlencsében tilos aludni, fürdeni, úszni, ill. semmilyen egyéb tevékenységet nem szabad végezni, ami közben víz kerülhet a szemünkbe, ez nagyon súlyos fertőzést okozhat.

 • A kontaktlencse behelyezése, kivétele, és bármilyen kontaktlencsével való tevékenység előtt alapos szappanos kézmosás szükséges.

 • Soha ne öblítsük le a lencséket csapvízzel, vagy otthon készített sóoldattal, ezek nem fertőtlenítenek.

 • A kontaktlencsét soha nem vegyük a szánkba és ne nedvesítsük nyállal.

 • Csak gyári kontaktlencse tároló folyadékot használjunk. Mielőtt beletesszük a lencsét, a tiszta ujjainkkal dörzsöljük meg, öblítsük le a folyadékkal, és ezután áztassuk be.

 • Minden alkalommal friss tároló folyadékot használjunk, ne a régit használjuk, és ne “töltsünk rá” a régi folyadékra. A folyadékot az eredeti üvegből ne töltsük másik üvegbe, akkor már nem lesz steril.

 • A tároló folyadék üvegét mindig tartsuk zárva, használatkor pedig ügyeljünk arra, hogy a szája ne érjen semmihez.

 • A lencse tárolóját a tároló folyadékkal öblítsük (nem csapvízzel), és a levegőn hagyjuk száradni. A tárolót maximum 3 hónapig használjuk, de sérülés, szennyeződés, vagy a gyártó javaslata alapján hamarabb kell cserélni.

 • Ha hosszú ideig tároljuk a lencséket a tárolóban, újbóli használat előtt mindig ellenőrizzük a kontaktlencse és a folyadék javaslatát, amiben le lesz írva, hogy újra kell-e fertőtleníteni a lencséket, ill. lehet-e őket használni. 30 napnál hosszabb tárolás esetén mindig fertőtlenítsünk!

 • A lencsék kezelésével kapcsolatban mindig be kell tartani az orvosi utasításokat!

Amennyiben poros, piszkos környezetben dolgozunk, nagyon száraz a szemünk, melyet nehezen tudunk kezelni, súlyos allergiában szenvedünk, vagy nem tudjuk betartani a kontaktlencse kezelésre vonatkozó szabályokat, inkább szemüveget használjunk a súlyos fertőzések elkerülése érdekében.

Amennyiben a kontaktlencsénket a szabályok betartására ügyelve használjuk, biztonsággal tudjuk őket viselni, és a szövődmények esélye igen kicsi. Érdemes évente szemvizsgálaton részt venni kontaktlencse illesztésben járatos szakembernél, ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő erősségű és fajtájú lencséket választjuk.

Kontaktlencse behelyezése

Kontaktlencse kivétele

Cikkek:

Mindent a kontaktlencséről>>

Tipikus hibák multifunkciós folyadékról peroxidos oldatra történő áttérés során>>

Vissza a Szemünk egészsége főoldalra >>

Irodalom

 1. How to Take Care of Contact Lenses. American Academy of Ophthalmology. Elérhető: https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care

 2. Healthy Vision and Contact Lenses. American Optometric Association. Elérhető: https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/contact-lenses