Napszemüveg

Minden, amit az online napszemüvegvásárlásról tudni érdemes

A jó napszemüveg ismérve elsősorban az, hogy képes megóvni a szemeket a káros napsugaraktól. Másodsorban persze az sem baj, ha divatos és illik az arcformánkhoz…
Ezen szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni, amikor napszemüveget választasz. De milyen egyéb kritériumok játszanak fontos szerepet a megfelelő napszemüveg kiválasztásában és online megvásárlásában?
Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Hogyan válasszak napszemüveget?

Az első és legfontosabb szempont, hogy a napszemüveg képes legyen hatékonyan megszűrni a káros UV-sugarakat. Másodsorban passzoljon az arcformához, mert ez is szükséges a maximális védelemhez.
E két fontos kritérium mellett már csak az ízlés és a napszemüveg ára befolyásolja a választást.

Tekintsd meg széles napszemüvegkínálatunkat!

Milyen színű legyen a napszemüveg lencséje?

Napszemüveget számtalan különböző színben találhatsz, ám az UV-szűrő képességüket nem befolyásolja a lencse árnyalata. Így választhatod a klasszikus feketét, az elegáns barnát vagy bármelyik élénkebb színt. Ha jó minőségű a napszemüveg, mindenképpen biztosítani fogja a megfelelő UV-védelmet a szemeid számára.

Mit jelent a napszemüvegen az UV400 jelzés?

Az UV400 jelölés azt jelzi, hogy az adott napszemüveg 100% UV védelemmel van ellátva és megfelel az adott országban érvényes, törvényes előírásoknak. Ezek az előírások határozzák meg, hogy napszemüvegnek mennyi UV fényt kell megszűrnie ahhoz, hogy a viselése biztonságos legyen.

Miért fontos az UV-védelem?

Az UV sugárzás hatása a szemre már rövid távon is problémákhoz vezet. Szemünk szaruhártyája nagyrészt megszűri ezeket a káros sugarakat, azonban fontos tudni, hogy a magas-, vagy hosszan tartó UV sugárzás bizony károsodást okoz a szemben.
Ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről, megnöveljük a gyulladások, a szürkehályog- és végső soron különböző degenerációk kialakulásának lehetőségét.

Ide kattintva olvashatsz bővebben az UV-védelem fontosságáról.

Mennyibe kerül egy napszemüveg?

A napszemüveg tipikusan az a használati eszköz, amely esetében fontos a minőség, ezért érdemes több pénzt szánni rá. A nagyon olcsó változatok sokszor még károsabbak a szemeknek, mintha egyáltalán nem is viselnél napszemüveget.
Ugyanakkor az olcsóbb darabok is lehetnek UV-szűrősek, ám gyengébb minőségükből adódóan könnyebben karcolódnak, a sérüléseken át pedig beengedik a szemekbe a káros sugarakat.

Ide kattintva böngészhetsz akciós napszemüvegeink között!>

Hol vásároljak napszemüveget?

Csakis megbízható helyről szabad napszemüveget vásárolni, ahol biztos lehetsz abban, hogy bármelyik kiválasztott darab megfelelő védelmet biztosít a szemeid számára.
A gyengébb minőségű napszemüvegek nem csupán nem védik meg a látást, sok esetben akár ronthatnak is rajta. Válassz garantáltan eredeti napszemüveget, UV400 jelzéssel!

Mi az a dioptriás napszemüveg?

A dioptriás napszemüveg azok számára jelent megoldást, akiknek az UV-védelem mellett látáskorrekcióra is szükségük van. A szemüveget viselők nyaranta gyakran kontaktlencsét hordanak, hogy ne kelljen választaniuk a szemüveg és a napszemüveg között, ám nem mindenki akar/tud kontaktlencsét viselni, így jó megoldás számukra a dioptriás napszemüveg.

Milyen napszemüveg illik az arcformámhoz?

Az arcforma szerinti napszemüveg választás nem csak esztétikai szempontok miatt fontos. Az archoz nem megfelelően passzoló napszemüveg ugyanis a túl nagy réseken át beengedheti a szemekbe a káros sugarakat.
Ha tudni szeretnéd, hogy az arcformádhoz mely napszemüvegek/szemüvegek illenek leginkább, íme egy kis segítség:

Milyen méretű lencsével válasszak napszemüveget?


A lencsék mérete egy háromjegyű számkóddal van meghatározva. Az első szám a lencseátmérőt, a második a lencsék közti távolságot, míg a harmadik a szár hosszát jelöli.
Ha már van otthon egy kényelmes szemüveged, érdemes annak a méreteit figyelembe venni. Ha nincsen, akkor javasolt az üzletbe betérni, vagy pedig az M-es, tehát közepes méretűt választani, mert a legtöbb ember számára ez az ideális választás.

Hogyan tisztítsam a napszemüveget?

Ha a napszemüveged poros lesz, vagy egyéb szennyeződés kerül rá, óvatosan tisztítsd meg puha, mikroszálas törlőkendővel. Makacsabb szennyeződés esetén használj speciális tisztítófolyadékot vagy vizet, egy cseppnyi mosogatószerrel összekeverve. Óvakodj a lencsék megkarcolásától, mert ezzel a napszemüveg elveszítheti az UV-szűrő képességét.

Kell-e a gyerekeknek napszemüveg?


A gyermekek látását is fontos megvédeni a káros UV-sugaraktól, annál is inkább, mivel az ő szaruhártyájuk még nem képes olyan mértékben megszűrni azokat, mint a felnőtteké.

Számukra érdemes olyan típusú napszemüveget választani, amelynek amellett, hogy méretben passzol, a lencséje nehezebben törhető anyagból készül. Egy vidám, színes napszemüveget a legkisebbek is szívesen fognak viselni.

Válassz garantáltan eredeti napszemüveget!
Az eOptikában kizárólag eredeti, 100%-ban biztonságos napszemüvegek várnak. Az egyszerűbb daraboktól a nagy divatházak modelljeiig, mindent megtalálsz, akár a sportos, akár az elegáns vagy éppen a letisztult vonalat képviseled.
További, napszemüvegekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bátran kollégáinkhoz!