A nyári UV védelem legjobb módszerei

eOptika.hu

Miért viseljünk napszemüveget?

Mi az UV sugárzás?

Az UV (ultra-ibolya sugárzás) a napfény egy meghatározott, a szem számára láthatatlan hullámtartománya. A három legismertebb típusa:

 • UV-A (315-400 nm hullámhossz): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő
 • UV-B (280-315 nm hullámhossz): a Napból érkező ilyen sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Kis mennyiségben jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór léphetne fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja.
 • UV-C (100-280 nm hullámhossz): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Erre így még ráérünk. :) Baktériumölő, sterilizálásra használják.

UV-sugárzás egész éven át ér minket, ám nagyobb az UV-kitettség veszélye a nyári hónapokban, különösen 10 és 15 óra között, illetve a fényvisszaverő felszínek közelében: vízparton, homokos részeken vagy hóban és magashegységekben.

Miért fontos ez látásunk szempontjából?

Az erős UV sugárzás a szemet is károsíthatja. Az UV-B általában károsabb, mert nagyobb energiát hordoz, azonban nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, de kevésbé nyelődik el a szem elülső szöveteiben, így több károsodást tud okozni a szem belsejében. A legfontosabb, UV által okozott szemészeti problémák:

 • Ideiglenes "vakság", gyulladás, könnyezés, szúró, égő érzés: Amikor rövid idő alatt nagymértékű UV-hatás éri a szemet, akkor védelem nélkül a szem szaruhártyája gyakorlatilag megég. A szem ilyenkor néhány nap alatt regenerálódik, addig viszont nagyon heves panaszokat tud okozni: vörös lesz a szem, ami könnyezik, szúr és ég. Ez előfordulhat nyáron is, például vízparti nyaralásnál, de akár télen is (például síelésnél, ahol a ritkább levegő és a tiszta égbolt által felerősített, a hóról visszavert fény miatt hóvakság alakulhat ki).
 • Kúszóhályog (pterygium): az UV-hatásnak hosszabb ideig kitett kötőhártya megvastagszik és a felszínén képződő vastagodás rá tud kúszni a szaruhártyára. Ez gyulladást és fénytörési hibát okozhat (ami jelentős látásromlást eredményezhet).
 • Szürkehályog: Az UV-sugárzás, főként az UVB típusú bizonyítottan összefügg a szürkehályog kialakulásával. Ilyenkor a lencse elhomályosodása akadályozza a látást, az érzés olyan, mintha koszos ablakon át szemlélnénk a világot. Komoly esetekben a hályogokat sebészileg eltávolítják, a lencsét műlencsével pótolják. Sokáig a kataraktákat a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakrabban fordul elő. Ahályog kialakulásáért ma már a hosszabb ideig tartó UV-sugárzást is felelőssé teszik.
 • Egyéb elváltozások: Az UV-sugárzás akár rákot is okozhat a szemhéj bőrén vagy a szemben. Többen feltételezik, de orvosilag nem bizonyított, hogy összefüggés lenne a makuladegeneráció (AMD) és az UV-sugárzás között is. Végül elérheti az ideghártyát az UV-sugárzás azon része, amelyet nem nyelt el a szaruhártya és a szemlencse, és ennnek károsodása a legtöbb esetben visszafordíthatatlan.

Hogyan tudok védekezni az UV ellen?

 • Napszemüveg. A szemünket megfelelően védő napszemüvegnek meg kell felelnie több feltételnek. A legfontosabb szempont az, hogy mind az UV-A mind az UV-B sugarakat kiszűrje. Ehhez az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket kell keresni, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja a napszemüveg. A második legfontosabb szempont a forma. Minél jobban fedi a szemet a napszemüveg, annál jobb, hiszen az oldalról bejutó napsugarak is károsíthatják a szemet. Ezért a hajlított ívű, nagy lencséjű napszemüvegeket érdemes választani. A napszemüveg keretének vagy lencséjének a színe és sötétsége az UV- sugárzás szempontjából viszont lényegtelen tényező. Harmadrészt a polárszűrővel ellátott napszemüvegek viselése kényelmes vízi sportoknál, mivel ezek megszűrik a csillogást. A polárszűrő önmagában viszont nem nyújt védelmet a szemnek, szükséges mellé az UV szűrő is. A napszemüvegek egyik előnye az, hogy kontaktlencsével is hordhatóak nyáron. (Az eOptika napszemüveg-kínálatát itt találja.>>)
 • Gyerek napszemüveg. A megfelelő napszemüveg gyerekeknél is ugyanolyan fontos. Ennek ellenére a balatoni strandok tapasztalatai alapján meglepően ritkán adnak rá magyar gyerekekre napszemüveget. A gyerekeknek emellett széles karimájú kalap viselése ajánlott még borúsabb időben is.
 • Dioptriás napszemüveg vs. Fényre sötétedő szemüveg vs. UV szűrős szemüveg? Sokan szeretnének dioptrás szemüveget használni nyáron, a tűző napsütésben is. Itt három alternatívájuk van:
 • Dioptriás napszemüveg: gyakorlatilag bármelyik szemüveg elkészíthető dioptriás napszemüvegként is.(dioptriás napszemüveg)
 • Fényre sötétedő szemüveg: sokan vesznek fényre sötétedő (photochromatikus) szemüveget tavasszal vagy egész évre. Ez kiváló megoldás egyhe napfényben, vagy fényérzékeny szemre. Viszont csak akkor alkalmas napszemüvegként való használatra egy ilyen photochromatikus lencse, ha jó UV szűrő réteg is van rajta. Ezt nagyon fontos ellenőriztetnie optiksával.
 • UV szűrős szemüveg: átlátszó lencséjű szemüveget is lehet UV szűrő réteggel kérni. Ilyenkor Ön hunyorogni fog az erős napfényben, de a szemből, a lencsén keresztül érkező UV fényt megszűri szemüvege lencséje. (monitorszemüvegek "dioptria-mentes" (nullás) lencséi is tartalmaznak UV szűrést?)
 • UV-szűrős kontaktlencse. Az eOptikán meg tudja nézni, hogy kontaktlencsék tartalmaznak UV-szűrő réteget. Azonban ez az UV-szűrési képesség normál, nem túl erős napsugárzási körülmények között állja csak meg a helyét. Az erős nap- és UV-sugárzás kiszűréséhez fontos más módszert (is) használnia.
 • UV-szűrős úszószemüveg. Már Magyarországon is lehet kapni olyan tükrös vagy sötétített lencséjű úszószemüveget, amely úgy néz ki, mint egy napszemüveg. Becsapósan kényelmes ilyen úszószemüveget használni a strandon, hiszen sötétített lencséivel kellemesebbé teszi szemünk számára az erős napfény elviselését. Az ilyen termékek többségében viszont nincs UV szűrő réteg, a nappal szemben ez gyakorlatilag egy gagyi napszemüvegnek felel meg. Az eOptika azt javasolja, hogy ne használjon ilyen terméket huzamosabb ideig a strandon. Ezekben az úszószemüvegekben csak kitágul pupillája, Ön nem védekezik hunyorgással vagy szem-lecsukással sem, így háborítatlanul érik az UV sugarak szemlencséjét és kötőhártyáját. Helyette mindig csak olyan úszószemüveget használjon, amelyen az UV védelem (UV-400) képessége is fel van tüntetve.
 • Napellenző. Részleges védelmet (csökkent sugárzást) jelenthet az, ha valamiféle napellenzőt használ. Ez lehet széles karimás kalap, strand-árnyékoló, lombos fa, vagy strand-sátor is. Fontos viszont megjegyezni, hogy figyelnie kell az átszűrődő, vagy a vízről vagy homokról visszavert napfényre is, mert ez is károsíthat.
 • Megfelelő időt tölteni a megfelelő helyen. A D-vitamin képződéshez egészen minimális napfényre van csak szüksége, ezen cél eléréséhez nincs szükség napozásra. Ha napozni szeretne, akkor fontos, hogy kerülje az UV-riasztásos napokat és a 10-15 óra közötti időszakot. A legjobb, 100%-os UV védelmet úgyis a hűvös, sötétített szoba adja. :)

Kívánunk Önnek is kiváló nyarat és nyaralást!

optika budapest

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata eOptika.hu

Cikkek: