Szemészeti sürgősségi kórképek

Egy korábbi cikkünkben a homályos látás okairól írtunk, azonban a szakmai hűség azt követeli meg, hogy a hirtelen látásvesztés okairól, ill. a szemészeti sürgősségi esetekkel külön foglalkozzunk.


Zöldhályog roham (akut zárt zugú glaucoma) 
Nagyon fontos, sürgősségi ellátást igénylő betegség, melyet egy- vagy kétoldali ködös vagy jelentős látásromlás, erős szemkörnyéki fájdalom, esetleg hányinger és vörös szem kísér. Nagyfokú, gyors szemnyomás emelkedéssel jár, mely kórházi ellátást és kivizsgálást igényel! Nem tévesztendő össze azzal, hogy ha valaki zöldhályog betegségben szenved, mivel ebben az esetben is látásromlás (látótér beszűkülése) áll fenn, azonban ez évek alatt, fokozatosan alakul ki.

Retinaszakadás, retinaleválás, üvegtesti vérzés
Mindhárom esetet kísérheti hirtelen látásromlás (azonban ez nem törvényszerű), melyek érinthetik a látótér egy kis vagy akár a teljes területét is, kísérhetik úszkáló homályok, féloldali szikralátás/villámlátás. Minden esetben pupillatágításos vizsgálat javasolt! A retinaleválás lényege, hogy az ideghártyán az üvegtesttel való kóros kapcsolat (ún. vitreoretinális adhé­zió) miatt szakadás keletkezik, ame­lyen keresztül a retina alá folya­dék kerül és azt leválasztja. Ennek különböző okai lehetnek. Amennyiben “csak” szakadást találunk, akkor a környező területet körül lézer kezelést végzünk. Sajnálatos módon sok esetben már levált a retina, melynek terápiája műtéti és a jó látóélesség megőrzése az egyik legnehezebb szemész orvosi feladat. Sokan az üvegtesti vérzést sürgősségi állapotnak ítélik meg, azonban a gyakorlatban ritkán kerül sor sürgősségi beavatkozásra ilyen esetekben. A feladat, hogy megtaláljuk a vérzés okát, mely lehet egy retinaszakadás is, de az esetek többségében a nem megfelelően beállított cukorbetegség áll a háttérben.


Szemfenéki erek elzáródása
Többek között a kezelt, kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás is különböző elváltozásokat okozhat a szemfenéki ereken és a retinán, attól függően, hogy milyen régóta áll fenn a betegség. A szemfenéki vénák vagy artériák részben vagy teljesen (ocularis stroke) elzáródnak, melyet hirtelen kialakuló, általában fájdalmatlan látásvesztés kísér. A látáskárosodás mértéke függ az elzáródott erek elhelyezkedésétől, ill. a károsodott területtől. Az artériás elzáródás kezelése sürgősségi feladat!


Mechanikai és vegyi sérülések
A szem mechanikai és vegyi sérülései sok­féle mechanizmussal jöhetnek létre, ezért az ilyen sérüléseket nehéz rövi­den taglalni. Az áthatoló szemsérülés legtöbbször egyértelmű, ha nagymé­retű idegentest okozza azt, azonban ha kisméretű, de nagy energiájú idegentest okozza a sérülést nehezebb dolgunk van, hiszen sok esetben a páciens észre sem veszi. Azonnali ellátást igényelnek! A tompa szemsérülések klinikai képe rendkívül változatos lehet, a szemhéjak felszínes sérülésétől hátrafelé haladva a szemgolyó bármelyik rétegében képesek károsodást okozni. Kémiai szemsérülés akkor fordul elő, ha a szem felszínére sav vagy lúg ke­rül folyadék, por vagy gáz formájá­ban. A sérülés súlyossága a vegyi anyag pH-jától és attól függ, hogy a vegyszer mennyi ideig érintkezett a szem felszí­nével. Minden vegyi sérülés esetén a szem azonnali, bőséges kimosása, az esetleges idegentest (pl. malter) eltávolítása megment­heti a beteg látását, a késedelem azon­ban maradandó károsodáshoz vezet­het a későbbi megfelelő szemészeti ellátás ellenére is!

Amennyiben a látászavar valamilyen szemműtétet követően alakul ki, mihamarabb keressük fel kezelőorvosunkat vagy a legközelebbi szemészeti szakrendelőt.

Hirtelen bekövetkező, egyoldali vagy kétoldali, nagyfokú látásromlás esetén azonnal forduljunk szemész orvoshoz! A háttérben sokféle ok állhat, pl. a látóidegfő gyulladása, ill. infarctusa, esetleg üvegtesti vérzés, de a fenti, ill. számos meg nem nevezett ok is okozhatja a látászavart. Sokat emlegetett mondat szívinfarctus esetén, hogy “az idő izom”, vagyis, ha minél hamarabb kapja meg a megfelelő ellátást, annál több szívizom és természetesen funkció marad meg. Ugyanez az elv követendő a különböző hirtelen bekövetkező látászavarok esetében is! Amennyiben korábban nem tapasztalt, súlyos fokú látásvesztést tapasztalunk ne késlekedjünk! A kiemelt kórképek jelentősége abban rejlik, hogy a gyors felismerés és időben történő ellátás megakadályozhatja a súlyos és mara­dandó látásromlást.


Vissza a Szembetegségek menübe >>


Forrás:

  1. Dr. Bögi Júlia: Szemészeti sürgősségi állapotok felismerése. Hippocrates I/4. 1999. 192-196. old. Elérhető: http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/1999-4/szemeszeti-surgossegi-allapotok-felismerese.pdf

  2. Bausz M: Pokhrel PK, Loftus SA: Sürgősségi ellátás a szemészetben. Kommentár. Orvostovábbképző Szemle. 2008. 15. évf. 1. szám 26-33.

  3. Gyakori, sürgős ellátást igénylő szembetegségek és –sérülések. Kommentár. Orvostovábbképző Szemle. 2014. 21. évf. 3. szám. Elérhető: http://otszonline.hu/cikk/gyakori__surgos_ellatast_igenylo_szembetegsegek_es__serulesek