Mindent az online szemüvegvásárlásról

Minden, amit az online szemüvegvásárlásról tudni érdemes

Online szemüveget vásárolni ma már egy teljesen természetes dolog és nem is komplikált. Ki kell választani a nekünk tetsző keretet, megadni néhány adatot, eldönteni, hogy kérünk-e valami plusz felületkezelést a lencsékre és már készen is vagyunk.

Igen ám, de hogyan válasszunk keretet? Milyen adatok szükségesek? Milyen felületkezelési módok között lehet választani?

Alábbi cikkünkben igyekeztünk összeszedni a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat, hogy te is könnyedén tudd online megvásárolni az első (vagy éppen az új) szemüvegedet!

Hogyan válasszak szemüveget?

Ha már gyakorlott szemüvegviselő vagy, akkor valószínűleg rendszeresen jársz látásvizsgálatra, így pontosan ismered a rendeléshez szükséges adatokat (dioptria, cilinder, PD). Ha ezek megvannak, akkor valójában csak a keretválasztás van hátra, ami pedig az ízlésedre van bízva. Ha azonban régen voltál látávizsgálaton, vagy még sosem, akkor érdemes mindenképp itt kezdeni, és szakember segítségével meghatározni a rendeléshez szükséges adataidat.

Milyen adatok szükségesek az online szemüveg vásárláshoz?

Kettő (vagy éppen három) kulcsfontosságú adatra van szükség az online szemüvegrendelés esetében. Az első a dioptria, vagyis az az érték, ami meghatározza, hogy közelre vagy távolra látsz kevésbé jól (esetleg mindkettő). A második adat a cilinder, amire nem mindenkinek van szüksége. Ennek akkor van jelentősége, ha asztigmatizmus esete áll fenn, tehát a szemgolyó görbülete nem tökéletes félgömböt formáz. A harmadik adat pedig a PD, vagyis Pupillary Distance, ami a két pupilla közötti távolságot jelöli.

Mi történik az online rendelés leadása után?

Mi az a nulldioptriás szemüveg?

Nem mindenkinek van szüksége látásjavításra, azonban szemüveget bárki viselhet, akár divatból, akár az elektronikus eszközök által kibocsátott káros, kék fény elleni védekezésképp. Az eOptikában valamennyi keret kérhető dioptria nélküli lencsével (tehát nulldioptriásan), kék fényszűrő réteggel, amely segít megóvni a szemet CVS-től, vagyis a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómától: a szemfáradtságtól, szemfájdalomtól, fejfájástól, könnyezéstől.

Mi az a szférikus szemüveglencse?

A szférikus szemüveglencse a legegyszerűbb szemüveglencse típus, amely a legtöbb ember számára megfelelő. Elérhetőek normál és vékonyított verzióban is, illetve készülhetnek műanyag és üveg alapanyagból is. A recepten Dsph / Sph. dpt. jelölés a szférikus dioptriát mutatja, tehát a hogy a szemüveg „pluszos” vagy „mínuszos”.

Mi az a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveglencse röviden azt a célt szolgálja, hogy viselője közelre és távolra egyaránt jól lásson. Az ilyen lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két vagy több eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva, de az összeillesztés teljesen láthatatlan. Óriási előnye, hogy minden távolságra éles képet biztosít, így alkalmas autóvezetéshez, olvasáshoz, számítógép használathoz. A multifokális szemüveg megrendeléséhez javasolt az előzetes látásvizsgálat.

Mi a különbség a multifokális és a bifokális szemüveglencse között?

A multifokális lencsében nincsen éles választóvonal, mint a bifokális lencsék esetében, így esztétikailag is jobb választás lehet. A látómezők közti átmenet folyamatos, látható válaszvonal nélkül, ezért a multifokális lencse szinte észrevétlen. A bifokális szemüveg nem ad megfelelő korrekciót munkatávolságra (60-100 cm), ami azt jelenti, hogy olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét nem látjuk megfelelően.

Mi az a tórikus szemüveglencse?

A kisebb mértékű asztigmiát képes a szem korrigálni, azonban nagyobb fokú eltérés esetén szükség lehet tórikus, azaz „cilinderes” szemüvegre. Ez a típusú szemüveglencse képes a szemgolyó egyedi formájából adódó fénytörési hibát kiküszöbölni. Amennyiben ismered a dioptriád, a cilindered mértékét, és a két pupillád közti távolságot, tórikus szemüvegedet online is meg tudod rendelni.

Mi az a fényre sötétedő szemüveglencse

A fényre sötétedő vagy úgynevezett TRANSITIONS szemüveg, a napfény hatására sötétedik, ezzel is kímélve szemet. Szemüveg és napszemüveg egyben. A szabadban dioptriás napszemüvegként funkcionál, beltéren kivilágosodva pedig szemüvegként viselhető. Beltéren átlátszó, szabadban körülbelül 30 másodperc alatt sötétedik és 100%-os UV védelmet nyújt.

Milyen szemüveg felületkezelési lehetőségek vannak?

Az újonnan készülő szemüvegedet kérheted különböző felületkezelési opciókkal. Ilyen a felületkeményítés, a tükröződéscsökkentés, a párataszítás és vízlepergetés, az UV és kék fény szűrés, illetve a portaszítás. Mindegyik felületkezelés azt a célt szolgálja, hogy a szemüveged még kényelmesebb legyen, és tökéletesen illeszkedjen hozzád és az életstílusodhoz.

Melyik szemüveg illik hozzád

Milyen szemüvegkeretet válasszak?

Számtalan márkájú, kivitelezésű, formájú, színű szemüvegkeret közül lehet választani. A döntést megkönnyítheti, ha ismered az arcod formáját (kerek, ovális, szögletes, szív- vagy éppen gyémánt alakú) és aszerint választasz, ami ahhoz a leginkább passzol. Itt találsz segítséget azt illetően, hogy melyik arcformához, mely típusú keretek illenek a leginkább.

Miért fáj a fejem a szemüvegtől?

Új szemüveg esetében szükség lehet néhány nap tanulási időre. Amennyiben a szemüveg továbbra is fejfájást okoz, javasolt optometristához vagy szemész szakorvoshoz fordulni. Ugyanakkor fejfájást például a szem szárazsága is okozhat, ebben az esetben érdemes nedvesítő szemcseppet alkalmazni.

Miért nem látok jól a szemüveggel?

Ha az újonnan készült szemüveggel nem tökéletes a látás, azt jelezni kell a készítő optikánál. Amennyiben a szemüveg már régebb óta megvan, előfordulhat, hogy változás állt be a dioptria mértékében. Ebben az esetben is javasolt szakemberhez fordulni, aki egy látásvizsgálattal megállapítja, hogy szükség van-e új szemüvegre.

Milyen gyakran kell látásvizsgálatra menni?

Látásvizsgálatra érdemes rendszeresen, legalább 1,5-2 évente járni. Amennyiben bármi panasz fordul elő, látásromlás, szem- vagy fejfájás, esetleg munka közben tapasztalsz könnyezést, szemfáradtságot, javasolt rögtön szakemberhez fordulni. Azonban panasz nélkül is tanácsos évente részt venni látásvizsgálaton, hogy minél tovább megőrizhesd a szemeid és a látásod egészségét.

Hogyan tároljam a szemüveget?

A szemüvegedet érdemes mindig erre a célra készült, biztonságos szemüvegtokban tárolni. Így nem fordulhat elő, hogy összetörik, ha éppen nincsen rajtad, és nem karcolódik meg akkor sem, ha a táskádba rakod. Plusz egy tipp: ha élénk színű tokot választasz, könnyebb megtalálni, akár a táskádban, akár az asztalodon is.

Hogyan kell megtisztítani szemüveget?

Ha a szemüveg komolyabban beszennyeződött, öblítsd le langyos vízzel, és használj valamilyen PH semleges tisztítófolyadékot, vagy speciális szemüvegtisztítót. A törléshez puha, mikroszálas kendőt használj, ami megóvja a lencséket a karcolódástól. Ebből tehetsz egyet minden táskádba, az autóba, így mindig kéznél lehet, ha szükséged lenne rá.

Optometrista kollégáink szívesen segítenek!

Amennyiben további kérdéseid lennének, kollégáink állnak rendelkezésedre! Fordulj hozzánk bizalommal, ha többet szeretnél tudni a különböző szemüvegtípusokról, látásproblémákról, vagy éppen a látásvizsgálatról.

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata eOptika.hu

Szemüveg