Orvosi leletek ellenőrzése

Itt találhatóak a szemészeti leleteken szereplő megjelölések magyarázata.

Jelölések: J / OD: jobb B / OS: bal Dsph / Sph. dpt.: szférikus dioptria (vagyis, hogy “mínuszos” vagy “pluszos” a szemüveg) erre még jöhet cylinder dioptria is.

Jelölések:

 • J / OD: jobb
 • B / OS: bal
 • Dsph / Sph. dpt.: szférikus dioptria (vagyis, hogy “mínuszos” vagy “pluszos” a szemüveg, erre még jöhet cylinder dioptria is) A dioptria a lencse nagyító erejét jelzi. Ez látásvizsgálati papírján az első oszlopban (SPH, DPTR vagy PWR fejléccel) feltüntetett szám. Lehet „+” vagy „-” előjelű.
 • Dcyl / Cyl. dpt.: cylinderes dioptria (vagyis, ugyancsak ide kerül, hogy milyen korrekció szükséges a páciens astigmiájának a korrekciójára, ez is lehet “+” vagy “-”, attól függően, hogy milyen tengelyben szeretnénk beállítani. Lehetséges, hogy valakinek nincs szükség szférikus korrekcióra csak cylinderesre.)
 • Ax° / Axis / ° : tengely, fokban jelölve. (Nem mindegy, hogy valakinek az adott cylinder érték milyen fokban van, mert ha más az érték (pl. 70° helyett 90°), akkor nem lesz éles a kép.
 • Érdekesség, hogy a cylinder értéket át lehet váltani. Mit jelent ez? Azt, hogy ha valakinek -1.5Dcyl 180° az értéke, akkor ezt “+”-os cylinder értékkel is ki lehet fejezni, miközben 90°-al kell elforgatni a tengelyt és a szférikus dioptria értéket is módosítani kell. (Ez szakember feladata.)
 • PD: pupillary distance, vagyis a két pupilla (centruma) közötti távolság, mm-ben kifejezve. Ezt lehet vonalzóval is mérni, de egyre több automata refraktométer is tudja már. A két szemre egy értéket adnak meg, de van olyan, hogy kettő értéket, pl. J: 29,5 , B: 29,5 vagyis 59mm. Közelre és távolba nézéskor is ellenőrizzük.
 • K1 / K2 / Co. min / Co. max / Keratometria / CGB: (szaruhártya görbülete) véleményem szerint felesleges tudni a pácienseknek, ez a szaruhártya elülső és hátsó felszínének dioptria értékét/görbületét adja (speciális esetekben, pl. szürkehályog műtét)
 • Binoculáris értékek: nagyon fontos, hogy mindig külön-külön vizsgáljuk a szemek látóélességét, azonban - és leginkább optometristák használják ezt, helyesen - kétszemes, vagyis binoculárisan is megvizsgáljuk a szemeket.
 • Monokuláris távoli korrekció + Binokuláris távoli korrekció + Binokuláris közeli korrekció (ez utóbbinál is azért illik külön-külön olvastatni a pácienst) (Sok esetben külön-külön a mért értékek jók, azonban két szemmel együtt kettősképet vagy egyéb panaszokkal találkozhatunk. Általában a két szem között 3.0 dioptriánál nagyobb különbség már okozhat ilyen problémát. Minden “különleges” információt ilyenkor oda kell írni a leletre.) Mindezek alapján készül az Egyfókuszú távoli / Egyfókuszú közeli / Bifokális / Multifokális szemüveg, esetleg a kontaktlencse

Kontaktlencsével kapcsolatos tudnivalók

Tekintettel a cikk terjedelmére ennél bővebben nem írunk, utalunk a korábban írt cikkekre.A cikk itt érhető el >> Ki kell emelni, hogy az első alkalommal ún. próbalencsét viselnek a páciensek, melynek segítségével számos kérdést/problémát el lehet kerülni a későbbiekben. Az előírt kontroll vizsgálatokon javasolt megjelenni, még akkor is, ha nincs panasz a viselésével.

 • Bázisgörbület / rádiusz: fontos érték, mivel ha a kontaktlencse görbülete túl meredek, akkor levegőbuborék kerülhet a szaruhártya és a lencse közé. Ha túl lapos a görbület, akkor pedig a széli részeken “billegés” jelentkezhet. A kontaktlencse egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tökéletesen kell illeszkednie a szaruhártya felszínére.
 • Dioptria: az általunk felhelyezett/ajánlott dioptria értéke (cylinder érték is)
 • Típus: van ahol ezt külön feltüntetik
 • Átmérő: a kontaktlencse átmérője, mivel mindenkinek más átmérőjű a szaruhártyája. Általában 0,7-1,0 mm-rel nagyobb lencsét választunk, mint a szaruhártya átmérője.

Orvosi ambuláns lap - és az azon található értékek:

 • Az első/felső érték mindig a jobb szemre vonatkozik.
 • Autorefraktometria / AR / Refr.: Ezzel jelöljük az automata refraktométer által mért értékeket. Pl. +2,50 -0,75 113 +4,25 -0,50 80 Az első érték a szférikus dioptria, a második a cylinder dioptria, a harmadik a tengely, fokban megadva. Természetesen attól függően, hogy milyen korú, állapotú pácienst vizsgálunk, valamint kontaktlencsét illesztünk, szemüveget rendelünk vagy lézeres szemműtét során korrigáljuk ki a szemet - különböző hozzáállással kezdjük el a korrekciót. Érdemes alacsonyabb értékekről indulni, de ha szükséges akár a mért értékeket, vagy akár többet is felrakhatunk.
 • V / Vízus: vagyis a látóélesség. Pl.: od/ld (jobb szem): 0,2 -3,0Dcyl 180° =1,0 os/ls (bal szem) 1,0 Ilyenkor mindig a nyers, szemüveg nélküli vízust írjuk be (0,2) és az ezt követően alkalmazott (-3,0Dcyl 180°) korrekciót, amivel 100% (1,0) a látás. Attól függően, hogy milyen táblán olvas a beteg írjuk ki az értéket. Általában ez egy decimalis érték, vagyis 0,1-1,0 érték közötti: pl. 0,25 = 25% (A “vessző” helyett lehet “pont” is.)
 • VSÜ: “vízus saját üveg”, amennyiben a páciens saját szemüvegével olvasott, akkor ezután elég annyit odaírni, hogy mennyit látott vel (pl. 0,9-1,0 = 90-100%) Sokszor akkor használják ezt a módszert, amikor nem tudják a szemüveg dioptriáját a pácienstől, nem tudják bemérni a szemüveget, bifokális/trifokális a szemüveg, vagy csak nem akarnak “bajlódni” ezzel is, miközben odakint 40-en vannak még.
 • SÜ: “saját üveg”): Ha tudják a dioptriáját, akkor külön sorba oda kell írni az értéket, hogy mások tudják, ezzel a korrekcióval ennyi a látóélesség.
 • IOP / T / Ta / Tnc / Tonopen / Tdig: a szemnyomásmérés módjának (non-contact, contact módszer, stb.) a jelölése. Pl. 17 Hgmm, vagy Tdig: n (normál)
 • A fentiek mind a távoli látóélességre vonatkoznak. Amennyiben közeli látóélességet szeretnénk írni, akkor “KV” vagy “K” érték mögé írjuk az értékeket. Általában Csapody-féle olvasótáblát használunk, melyet 25 ill. 40 cm-re tartunk, kényelmes olvasótávolságra. A szemeket külön-külön vizsgáljuk. Pl.: KV: +3,0Dsph =CsIV Fontos megemlíteni, hogy valakinek van egy távoli 1,0Dsph igénye, akkor ezt kétféleképpen is írhatjuk: KV: +4,0Dsph =CsIV (vagyis +1 (+) +3 = +4) vagy KV: ADD +3,0Dsph =CsIV (vagyis az alaphoz “adjunk” (addíció) hozzá +3 dioptriát)