Monitorszemüveg lencse

Blue light monitor szemüvegek – Kékfény szűrő szemüveg monitor előtti
munkavégzéshez

Mi az a monitor szemüveg és kik számára ajánlott?

A monitor szemüveg – más néven számítógép szemüveg, monitorszűrő szemüveg, vagy kékfény szűrő szemüveg – nem egy hagyományos szemüveg. Különlegessége az, hogy ez egy kékfény szűrővel ellátott, nulla dioptriás szemüveg azok számára, akiknek nincs szüksége látásjavításra, azonban munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a számítógép előtt tölteni. Ilyenkor a látás elhomályosodik, a szemek fájnak, szúrnak, égnek. Ráadásként a szemtüneteket gyakran kíséri fej-, nyak-, vagy hátfájás. Ezt a tünetegyüttest összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz Computer Vision Syndrome-nak (röviden CVS-nek) nevezzük. Ennek elkerülése érdekében felbecsülhetetlenül hasznos a monitor előtti szemüveg, kék fény szemüveg viselése.
Monitor védőszemüveg használata azonban nem csak fokozott számítógép használat esetén hasznos, a televízió, a tablet és az okostelefon éppúgy nagyobb mennyiségben bocsát ki kék fényt, melyekkel szemben szintén védelmet nyújtanak a monitor szemüvegek.

Számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome, CVS, Digital Eye Strain)
A monitor előtt dolgozók gyakori problémájával kapcsolatos összefoglaló diagnózis a számítógépes látás szindróma (CVS), megnevezésével kapcsolatban a szakma nem egységes, mivel jelenleg kevés kutatás született a témában. Általában az optometristák, látszerészek között, mintsem a szemész orvosok között terjedt el ez a fajta megnevezése a monitorok, telefonok, kijelzők előtt eltöltött órák következtében kialakuló szemészeti és mozgásszervi (nyak-, és vállfájdalom) problémáknak. A betegség hasonlít az ún. carpal alagút szindrómához és más ismétlődő mozgássérülésekhez, amelyeket általában az irodai munkahelyeken szerezhetünk: számítógépes látás szindróma.

Kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüveg tulajdonságai

A kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüvegek egyedi lencsékkel rendelkeznek, amelyek elősegítik a digitális képernyők által kibocsátott nagy energiájú (HEV) kékfény blokkolását. Ezek a monitor szemüvegek kiszűrik az UV és a kék-ibolya fénysugarakat, csökkentve ezzel a képernyő vakító fényét és megakadályozva annak szemre gyakorolt káros hatását. Megőrzik a szem általános állapotát azáltal, hogy nem engedik át az alapvető kék-türkiz fényt (jó kékfény), és csökkentik a vizuális fáradtságot.

Bárki használhatja a monitorszemüveget, akár látáskorrekcióra szorul (dioptriás) vagy normál szemüvegként (0 dioptriás) is.

Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy az idővel felhalmozódott hatás veszélyes és ezt meg kell akadályozni. Korai megelőző intézkedéseket kell hozni, és hosszú távúaknak kell lenniük. Ezenkívül kiemelt figyelem érinti a  gyermekeket, mivel ők jobban ki vannak téve a kékfénynek. A természetes szemvédőképességük még nem fejlődik ki.  A veszélyeztetett idősebb csoportok számára is fontos a védelem: azok az  emberek, akik szürkehályog műtétben részesültek, különösen akkor, ha nem kapott sárga implantátumokat, és azokat, akiket az életkorral összefüggő makuladegeneráció szenvednek.

Az eOptika.hu által forgalmazott kíváló minőségű BlueShield lencsék.

Egyfókuszú szemüveg árak BlueControl felületkezeléssel

A Hi-Vision Longlife BlueControl felületkezelés jelentősen csökkenti a szembe jutó kék fény mennyiségét, meggátolva a szemfáradtság kialakulását, és így megelőzi a szem megerőltetését. Mindenkinek ajánlott, aki kapcsolatba kerül digitális eszközökkel a mindennapok során.

Szemüveglencse típusaeOptika ár/ pár
Hilux KIDS 1.50 MAP BLC 24 000 Ft
Hilux 1.50 MAP BLC 24 000 Ft
Hilux Eyas 1.60 MAP BLC 41 000 Ft
Hilux TrueForm Eynoa 1.67 + HVLL BLC 98 020 Ft

Multifokális szemüveglencse árak BlueControl felületkezeléssel

Munkaszemüveg (maximum 4 méter távolságig) árak BlueControl felületkezeléssel

A Hi-Vision Longlife BlueControl felületkezelés jelentősen csökkenti a szembe jutó kék fény mennyiségét, meggátolva a szemfáradtság kialakulását, és így megelőzi a szem megerőltetését. Mindenkinek ajánlott, aki kapcsolatba kerül digitális eszközökkel a mindennapok során.

Szemüveglencse típusaeOptika ár/ pár
Hoyalux Tact ... TrueForm 1.50 + HVLL BLC 90 340 Ft
Hoyalux Tact ... TrueForm 1.60 + HVLL BLC 123 460 Ft
Hoyalux iD WorkStyle V+ 1.5 ... + HVLL BLC 152 600 Ft
Hoyalux iD WorkStyle V+ 1.6 Eyas ... + HVLL BLC 180 200 Ft
Hoyalux iD WorkStyle V+ Eynoa 1.67 ... + HVLL BLC 207 400 Ft