A száraz szem kezelése

Száraz szem

A száraz szem egy gyakran előforduló, és adott esetben az életminőséget jelentősen befolyásolni képes szemészeti állapot. Kezelésének célja a könnyfilm mennyiségének és minőségének javítása, ill. a szemfelszíni gyulladás csökkentése, és ezáltal a tünetek csökkentése, amire a kialakulás okától függően többféle lehetőségünk van.

Életmódbeli változtatások

Bizonyos környezeti faktorok okozhatnak száraz szemes tüneteket, ill. a meglévő panaszokat ronthatják. Ezért különösen fontos, hogy bizonyos lépéseket megtegyünk a javulás érdekében.

  • A gyakori pislogásra érdemes odafigyelni, különösen számítógép használat vagy olvasás során. Az ilyen tevékenységek során a pislogás minősége és mennyisége is bizonyítottan csökken, ezáltal a könnyfilm mennyisége és eloszlása a szemfelszínen nem lesz megfelelő.
  • Érdemes a klíma használatot a szükséges minimumra csökkenteni. Amennyiben hosszú ideig tartózkodunk a légkondicionáló alatt, a szemfelszín szárad.
  • Érdemes azokra a helyekre, ahol sok időt töltünk, párásító készüléket beszerezni, ezzel csökkentve a levegő szárazságát és a következményes szemszárazságot.
  • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
  • Megfelelő táplálkozás (Omega-3 zsírsavak, antioxidánsok, lsd. lent)

A száraz szem kezelésének alapvető eleme, a kezelés első lépcsője (vagy annak része). A piacon sokféle vény nélkül kapható különböző összetételű műkönny található csepp, gél, vagy kenőcs formában. Leggyakrabban a szemcsepp formát használjuk. Az, hogy melyiket választjuk, függ a száraz szem típusától (ez szemészeti vizsgálat során állapítható meg), és sok esetben egyéni preferenciától is.

A száraz szem típusa alapján használhatunk a könnyfilm vizes, olajos, vagy mindegyik rétegét pótló készítményeket. Ha pl. az olajos réteg termelésével van gondunk, a kizárólag vizes réteget pótló készítmények nem fognak segíteni. Egy bizonyos típusú műkönny komfortos lehet egy páciensnek, míg másvalaki ragaszkodhat egy hasonló összetételű, de más gyártó által gyártott termékhez. Érdemes azonban tartósítószer-mentes műkönnyet választani, mivel ez kevésbé irritálja a szemfelszínt. Az, hogy milyen gyakorisággal csepegtetünk, függ a tünetek súlyosságától, a tartósítószer-mentes műkönnyek akár óránként is használhatók.

Szemhéjtoalett, szemhéj higiénia

A száraz szem egyik leggyakoribb oka, az ún. Meibom-mirigy diszfunkció, vagy krónikus szemhéjszéli gyulladás esetén orvosunk szemhéjtoalett alkalmazását javasolhatja.

Táplálkozás

Az omega-3 zsírsavak segítik a könnytermelést és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Megtalálhatóak halakban, olajos magvakban, ill. táplálékkiegészítőként is beszerezhetők.

Szájon át szedhető gyógyszerek

Doxycyclin

A doxycyclin a tertracyclinek csoportjába tartozó antibiotikum. Szemhéjgyulladás esetén alkalmazzuk a kórokozók ellen, illetve ennek bizonyított hatásuk van a szemhéjszéli mirigyek (Meibom-mirigyek) diszfunkciója, valamint krónikus gyulladás esetén is. Mint minden antibiotikumot, ezt is alapos megfontolás után célszerű alkalmazni, ezért szükségességének megítélése mindenképpen a kezelőorvos feladata.

Helyileg alkalmazandó gyógyszerek

Saját vérsavó

A páciens saját vérsavójából készített szemcseppet súlyos esetekben alkalmazzuk, alkalmazásával a száraz szem miatt károsodott szemfelszín regenerációját igyekszünk elérni.

Glucocorticoidok

Rövid távon alacsony koncentrációban alkalmazva ezek a szteroid tartalmú szemcseppek csökkentik a száraz szem miatt kialakult krónikus gyulladást.. Vényköteles gyógyszerek, használatukat szemorvos indikálhatja.

Cyclosporin

A cyclosporin egy ismert immunszupresszív szer, amit szisztémásan gyakran alkalmazunk. Súlyos száraz szem esetén szemcsepp formában használatos. A betegek bizonyos csoportja megfelelően reagál a helyileg alkalmazott kezelésre, ám ennek szükségességét megítélni a kezelőorvos feladata. Tanulmányok szerint a könnyfilm bizonyos részeinek termelését segíti, és a szemfelszíni gyulladást csökkenti. Hátránya a magas költség.

Könnypont dugó

Bizonyos esetekben szükség lehet a könnypontok ún. könnypont dugóval történő elzárására, hogy a saját könny több ideig maradjon a szemfelszínen. Ezt a beavatkozást szemorvos végzi.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. Kierstan Boyd. American Academy of Ophthalmology. Dry Eye Diagnosis and Treatment. Elérhető: https://www.aao.org/eye-health/diseases/dry-eye-treatment
  2. 24Sheppard JD Jr, Singh R, McClellan AJ, Weikert MP, Scoper SV, Joly TJ, et al. Long-term Supplementation With n-6 and n-3 PUFAs Improves Moderate-to-Severe Keratoconjunctivitis Sicca: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. Cornea. 2013 Oct. 32 (10):1297-304.