Szemegészség karatén alatt

Szemproblémák a karantén ideje alatt

 

Tekintettel a jelenlegi koronavírus járványra összefoglaltuk azokat a - család összes tagját érintő - szemproblémákat, amelyek előfordulhatnak az otthoni karantén idején. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy hétköznapi, gyakorlati tanácsokkal is ellássuk ügyfeleinket, melyek megbízható, hiteles forrásból származnak. A szövegben található linkekre kattintva olyan - a “Szemünk egészségével” kapcsolatos - cikkeket is olvashatnak, melyek egy-egy témát bővebben kifejtenek.

 

Digitális tanulás

A koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében 2020. március 16-ától tantermen kívüli, ún. digitális munkarendet vezettek be a hazai oktatási intézményekben. Ez kb. 1,8 millió diákot (közoktatásban kb. 1,5 millió) és hallgatót (felsőoktatásban kb. 285 ezer) érint. Azonban nem feledkezhetünk meg azokról a kiskorúakról, akikre az ugyancsak otthonmaradó szülők vigyáznak. (1)

 

Az iskolák tehát bezártak, ezért az online, digitális tanítás-tanulás módszer révén gyermekeink naponta több órát fognak otthon, a különböző képernyők előtt ülni. Az M5 kulturális tévécsatorna ún. “iskolatévé” lett, a gyermekek órákon keresztül bámulják majd a képernyőt, a házi feladatokat tableteken vagy laptopok előtt ülve végzik majd el. Jelenleg nem tudjuk, hogy mennyi ideig tart ez az időszak, de szeretnénk nagyon kihangsúlyozni, hogy a jó látás az egyik kulcsa a gyermek testi fejlődésének, valamint a lelki és szociális jólét állapotának. A gyermekek látása folyamatosan fejlődik, és mindannyian tudjuk, hogy amennyiben túl sok időt tölt a monitor előtt akár nem várt következmények is előfordulhatnak. (Elmondható, hogy a képernyő előtt eltöltött túlzott idő jelentős rizikófaktor, hiszen ilyenkor a szemek túl sokat fókuszálnak közelre, fennáll annak a lehetősége, hogy rövidlátó lesz gyermekünk. (Ennek pontos magyarázata még nem ismert.) Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy olyan szakmai ajánlásokat osszunk meg ügyfeleinkkel, melyekkel segíthetjük a családokat az otthoni tanulásban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlásai (2,3,4,5,6):

 • A gyermekek üljenek kevesebbet a képernyők előtt és játszanak többet!
 • A fizikai, társas és offline tevékenységek elsőbbséget élveznek bármely életkorban levő gyermekről is legyen szó a képernyő előtt töltött időhöz képest. Ez annak fényében is nagyon fontos, hogy a kutatások a testmozgással töltött idő csökkenése és a megnövekedett okoseszköz használat miatt egyre nagyobb veszélynek látják az elhízást is.
 • 0-18 hónapos korig nem ajánlott, 18-24 hónapos kor között csak a video chat engedett meg.
 • 2-5 éves kor között max. 1 órát, szülői felügyelet mellett, magas minőségű tartalommal.
 • 5-18 éves kor között személyre szabott, kiegyensúlyozott média használat javasolt. Ebben az életkorban előnyökkel (tudásszerzés, társadalmi kapcsolatok ápolása) és hátrányokkal (súlyra és alvásra gyakorolt negatív hatás, pontatlan, nem megfelelő és nem biztonságos tartalom, magánélet veszélyeztetése) is jár az online jelenlét.
 • Gimnazistáknak és tinédzsereknek azt javasolják, hogy napi 1 órát mozogjanak, a családi étkezést ne hagyják ki, egész éjszaka aludjanak, valamint, ne hagyjuk, hogy a média kiszorítsa a valós, fontos emberi tevékenységeket. Kiemelik az offline életmód fontosságát is (pl. telefonok és egyéb eszközök legyenek félretéve evésnél és egyéb családi programoknál)
 • Minden korosztály számára ajánlott, hogy a szülő legyen gyermeke ún. média mentora! Az online és offline média tartalmakat javasolt együtt megtekinteni, azért, hogy segítsünk nekik megtanulni, hogy mit csinálhatnak, nézhetnek és mondhatnak online.
 • Ne feledjük, hogy elalvás előtt egy órával még az idősebb gyerekek, serdülők se legyenek képernyő előtt, mivel ez az elalvást és az alvás minőségét is befolyásolhatja. Tudjuk, hogy a képernyő előtt eltöltött idő negatív irányban befolyásolja az alvást. A kutatások azt mutatják, hogy este a számítógép és a mobileszközök képernyőjének kék fénye megváltoztatja az agy ún. alvási ritmusát. Az agy “nappali állapotba” kapcsol, és eltolja a test cirkadián ritmusát.

 

A fő üzenet, hogy a szülőknek fel kell ismerni és meg kell érteni, hogy ők szabályozhatják a megfelelő (offline és online) média használatot, valamint a képernyőidő és más tevékenységek közötti egyensúly kialakításában jelentős szerepet játszanak. Az AAP ajánlása szerint készíthetünk egy egészséges, családi médiahasználati tervet (7), amelyet egy adott gyermek vagy egész család részére is kialakítható. Segítségével meghatározhatjuk a megfelelő kereteket, meghatározhatjuk azokat a tartalmakat, amelyeket elérhetnek gyermekeink, segíthetjük ösztönözni az életkornak megfelelő kritikai gondolkodást és a digitális írástudást, stb.  Ez azt jelenti, hogy a szülőknek szükséges egyensúlyban tartani gyermekeik online és offline életét. A monitor előtt a gyermekek is kevesebbet pislognak, ami után kiszáradhat, bevörösödhet a szemük,  ám a gyermekek nem mindig mondják el, hogy ha probléma van a látásukkal. Érdeklődjön gyakrabban gyermeke látásáról! A fentiekből látható, hogy minél több időt javasolt a szabadban tölteni, ám ez a jelenlegi helyzetben nehezebben kivitelezhető. (8,9) Bővebben “Back to school” c. cikkünkben  is olvashat arról, hogy mi történik látásunkkal gyermekkorban. Ismert, hogy a koronavírus fertőzés leggyakrabban az idősebb korosztályt fertőzi meg, azonban a gyermekek személyes higiéniájára is kulcsfontosságú figyelmet fordítani!

 

Egyetemi hallgatóknak a következőkre külön érdemes figyelni:

 • Pislogjon többet! A számítógép vagy az okostelefon használata közben a képernyőre fókuszálva „elfelejtünk” pislogni. A fő probléma, hogy a ritkább pislogás (normál esetben 22 pislogás/perc helyett 7 pislogás/perc) következtében elpárolog a szem felszínét borító és védő könnyfilm, ami károsítja a szaruhártyát alkotó sejteket, melynek nyomán diszkomfortérzés és gyulladás is felléphet.
 • A megfelelő üléspozíció elengedhetetlen, törekedjen a helyes testtartásra! Leggyakrabban a helytelen megvilágítás, a monitor csillogása, tükröződése, a rossz kontraszt, a monitor nem megfelelő távolsága, magassága, a helytelen testtartás, légkondicionálók használata miatti szárazabb levegő, valamint ezek kombinációja okozhatja a különböző szemészeti és mozgásszervi (nyak-, és vállfájdalom) tüneteket.
 • A szem és a monitor közötti távolságnak 50 és 80 cm között kell lennie, így jelentős erőfeszítés nélkül is láthatjuk a monitort. Lehetőség szerint villogásmentes kijelző előtt tanuljon! A monitort úgy kell beállítani, hogy a lehető legmagasabb felbontás mellett legalább 70 Hertz legyen a képernyő-frissítési gyakoriság.
 • A legfertőzöttebb eszközök egyike a mobiltelefon és számítógép billentyűzete. Ezek rendszeres tisztításáról se felejtkezzünk el!
 • Hordjon megfelelő szemüveget a kontaktlencse helyett! Minden kontaktlencseviselőnek javasolt egy tartalék, otthoni szemüveg, pl. ha irritáció vagy járvány idején. A szemüveg viselése miatt csökkentheti azt, hogy piszkos kézzel nyúljon a szemhez. Kiemelendő, hogy a korrigálatlan vagy nem megfelelően korrigált fénytörési hibák számos panaszt okozhatnak, melyek kivédhetőek lennének. Az eOptika csapata törekszik arra, hogy a szemüvegkeretek széles skáláját kínálja ügyfeleinek.
 • Amennyiben mégis kontaktlencsét visel, a járvány idején különösen figyeljen a higiéniára! Csak tiszta kézzel nyúljon a szemhez, ne dörzsölje szemét! A koronavírus szájon, orron és a szemeken keresztül is bekerülhet a szervezetbe!
Kontatlencse helyes használataHigiéniai szabályok karantén alatt

Érdemes néhány hónapra előre megvenni a használni kívánt kontaktlencséket. Ne feledje, az eOptika rendelkezik Magyarország legnagyobb kontaktlencse készletével, nézzen körbe honlapunkon!

 

A digitális munkarend

Nem feledkezhetünk meg azokról a tanítókról/tanárokról, akik az utóbbi napokban hosszú órákat töltöttek a számítógépek előtt azért, hogy megtalálják a megfelelő módját annak, hogy diákjaiknak biztosítsák az előírt tananyagot. Az oktatási anyagok keresése, a házi feladatok javítása, valamint a munka során belemerülnek az olvasásba, ezért sokkal kevesebbet pislognak az átlagosnál. Ilyen esetekben száraz szemes panaszok fordulnak elő, mivel csökken a könnyfilm mennyisége és minősége is. (A száraz szem típusairól és kezeléséről a későbbiekben bővebben is lesz szó!)

Rendkívül fontos, hogy a tanárok is iktassanak be szüneteket - hasonlóan, mint az iskolákban a gyermekek - és álljanak fel a monitorok elől! Ezt mindenki könnyebben megteheti otthon, kimehet a konyhába meginni egy pohár teát, hiszen a napi bevitt folyadék mennyiség ugyanúgy elengedhetetlen!

 

Sokat hisznek a különböző természetes gyógymódokban és szemtornában, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. Szemünk egészségének megőrzése

 

Home office

A koronavírus járvány idején számos munkáltató döntött úgy, hogy dolgozói otthonról is dolgozhatnak - ha erre van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy sokan akár napi 6-9 órát is a számítógépek monitora előtt töltenek, mely elősegíti az egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelentő az ún. számítógépes látás szindrómát (computer vision syndrome, CVS). Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben. Digitális életforma
Az irodai dolgozók kb. 60%-a ténylegesen vagy potenciálisan szenved a szemszárazságtól, így az otthonról való munkavégzés miatt az alábbiakban leginkább az otthon dolgozók körében előforduló szempanaszokat foglaljuk össze, valamint néhány praktikus ajánlással kívánjuk segíteni (leendő) ügyfeleinket is. (10,11,12)

-       20-20-20 szabály: Az Amerikai Optikusok Szövetségének ajánlását minden monitor előtt dolgozónak javasoljuk, miszerint 20 percenként fókuszáljunk legalább 20 másodpercig egy legalább 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságban lévő tárgyra.

-       Ugyancsak az első feladatok között legyen, hogy kényelmes munkakörnyezetet alakítunk ki otthon, megfelelő világítással, üléspozícióvalDigitális életforma

-       A számítógépes munkavégzés következményeként gyakran alakulnak ki szempanaszok (pl. vörös szem, égő, diszkomfort érzés a szemben, szemfáradtság, káprázat, stb.), ezért használjunk műkönnyet! Az aktuális kijárási korlátozást vegyük komolyan, az enyhe szempanaszokkal ne rohanjunk egyből az orvosi rendelőbe! Weboldalunkon mindenki megtalálja a panaszának megfelelő műkönnyet! (A száraz szem típusairól és kezeléséről a későbbiekben bővebben is lesz szó!)

-          Azok számára, akik nem viselnek munkájukhoz szemüveget érdemes elgondolkodni ún. (dioptria nélküli) monitor szemüvegen, hiszen a képernyő előtt eltöltött órák szempanaszokat okozhatnak, melyet a megfelelő bevonatokkal (enyhén színezett, kontrasztfokozó, tükröződésmentesítő, kosztaszító, vízlepergető és antisztatikus réteg) ellátott szemüvegek képesek megakadályozni. (A munkáltatók egy rendelet alapján kötelesek ezt biztosítani az alkalmazottaiknak.) Még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a képernyő előtti munkavégzés mekkora stresszt és milyen megerőltetést jelent szemünknek. Ismert tény, hogy 40 éves kor fölött a szemlencsénk rugalmassága csökken, kialakul a presbyopia (öregszeműség), ezáltal pedig a szem közeli fókuszáló képessége gyengül. 40 és 45 éves kor között +1,0 dioptriás, 45 és 50 éves kor között +2,0 dioptriás olvasószemüveg szükséges, majd a dioptriaérték ötévenként +0,5 dioptriával növekszik, egészen +3,0-3,5 dioptriáig. Kezdetben az olvasószemüveg jó megoldásnak tűnhet, de ne feledjük az olvasószemüveget nagyon kis távolsághoz találták ki. Ha élesen szeretnénk látni a számítógépen a szöveget és a képeket, közelebb kell hajolnunk a kijelzőhöz, ilyenkor jön szóba a progresszív szemüveg, mely nem csak az olvasást, de a monitor előtti munkavégzést is megkönnyíti. Az eOptika ajánlatai között mindenki megtalálhatja a számára megfelelő keretet és a hozzá tartozó lencsét.

Részletesebben itt olvashat a fentiekről: Mi történik a szemünkkel 40 év felett

 • Akik szemüvegesek hordják a megfelelő erősségű korrekciót!  Ne feledkezzünk meg a szemüveg és szemüveg lencséinek tisztításáról sem, lehetőleg szappanos vízzel!
 • Kérjük konzultáljon optikusainkkal online amennyiben valamilyen szemüvegre van szüksége!
 • Szellőztessünk minél többet, naponta legalább 3x alkalommal! A koronavírus a levegőben lebeghet nedvességcseppekhez tapadva, azonban ezeket kisöpörheti a huzat.
 • Sok munkahelyen elfogadott, hogy a munkavállalók 30-60 perces ebédszünetet tartanak, ezt mindenképpen javasolt a home office idején is betartani.
 • Sokan nem gondolnánk, de a megfelelő mennyiségű alvás alapvető fontosságú szervezetünk számára, így szemünk egészségének tekintetében az alváshiány káros is lehet. Különösen fontos ez most, a koronavírus fertőzés idején, hiszen így is hozzájárulhatunk immunrendszerünk erősödéséhez.
 • Alacsony beltéri páratartalom esetén párásító készüléket, ill. szobanövényeket lehet a helyiségben elhelyezni.
 • Minden környezetben fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű könny termeléséhez.
 • Megfelelő diéta tartása: sok zöldség (különösen a zöld levelű zöldségek) és gyümölcs fogyasztása, omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás, ill. megfelelő mennyiségű vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitele.

 

Szempanaszok otthon

Különösen a karantén ideje alatt az időnk nagy részét otthon, zárt térben töltjük, ami megnövelheti a száraz szem panaszokat. A beltéri allergének (házi por, atka, állati szőr, takarító és egyéb légfrissítő szerek és allergének) és légszennyező anyagok (építkezésekhez használt anyagok levegőbe kerülése, tüzelésből fakadó káros anyagok) egyre nagyobb problémát jelentenek, különösen azért, mert a kültéri légszennyezés direkt hatással van a beltéri levegő minőségére. A beltéri levegő minőségét meghatározó egyik legfontosabb tényező a széndioxid-koncentráció. Amennyiben ez magas, a helyiség rosszul szellőzik, ami azt jelenti, hogy ezek a szennyező anyagok nagyobb koncentrációban vannak jelen a levegőben. Ezek mind rontják a könnyfilm minőségét és irritálják a szemfelszínt. (13) Sőt, elősegíthetik a könnyfilm gyorsabb párolgását is. Javasolt a fenti tanácsok betartása! (A száraz szem típusairól és kezeléséről a későbbiekben bővebben is lesz szó!)

 

Kontaktlencse ápolási módszerek - folyadékok

Korábban írtunk egy összefoglalót az általános higiéniai módszerekről, a lencse helyes kezeléséről és használatáról, ezt szeretnénk kibővíteni - tekintettel a járvány terjedésére -, hogy milyen kontaktlencse fertőtlenítési módszerek javasoltak. (14,15,16,17) Kontatlencse helyes használata

Korábban azt is összegyűjtöttük, hogy milyen tanácsok javasoltak a kontaktlencse használatához különösen járvány esetén.

Higiéniai szabályok karantén alatt

Az eldobható lencsék kivételével az összes lágy kontaktlencsét szükséges fertőtleníteni/tisztítani, hiszen csökkenthetjük a felszínen lévő kórokozók (leggyakrabban baktériumok, vírusok (!), gombák, protozoonok) számát, ill. eltávolításra kerülnek a viselés során kialakult felrakódások (lipid, fehérje, kálcium, szerves és szervetlen anyagok) és szennyeződések. Alapvetően négy oldatot (tisztító, fertőtlenítő, öblítő és tároló) különböztetünk meg, de az forgalomban lévő oldatok között vannak multifunkciós folyadékok is. Fontos, hogy a tisztító oldat a lerakódások és törmelékek eltávolítására, míg a fertőtlenítő oldat a lencsén lévő kórokozó ágensek elpusztítására szolgál. (17)

 

Tisztító folyadékok

 • Felszíni tisztítók: elsősorban lipid felrakódások ellen hatékonyak, ha EDTA-t (etilén-diamin-tetra-ecetsav) is tartalmaz, akkor megakadályozzák a lazán tapadó fehérjék felszínhez kötődését is. Ez egyúttal baktériumellenes hatással is bír. Napi rendszerességgel használhatók. A tisztítók használata előtt öblítsük le a lencséket!
 • Enzimatikus tisztítók: erősen tapadó fehérjefelrakódások eltávolításában hatékonyak. Hatóanyaga a papain, pancreatin (nem forgalmazható az EU-ban) vagy szubtilizin-A. Hagyományos tároló folyadék használata esetén, az enzimatikus tisztító alkalmazása hetente javasolt. A multifunkciós tároló folyadékok mellett csökkent a kereslet irántuk, bár javasolt lehet abban az esetben, ha a lencsét 1 hónapnál tovább hordják. A tisztítók használata előtt öblítsük le a lencséket!
 • Napi tisztítószerek: A napi tisztítószereket kontaktlencsék tisztítására használják, nem fertőtlenítésre. Lazítja és eltávolítja a lerakódásokat és törmelékeket. (14)

 

Fertőtlenítő folyadékok

Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fertőtlenítő, azaz dezinficiens (kórokozók elpusztítása) hatásúak. Ezeket az anyagokat tartósítószernek is nevezzük. Hatásuk alapján lehetnek baktérium-, vírus-, gomba- vagy amőbaellenesek.

 •  Hagyományos tartósítószerek/fertőtlenítőszerek
 • Klórhexidin - korábban az egyik legelterjedtebb szer, túlérzékenységi és toxikus reakciót okozhat a szaruhártyát, napjainkban használata visszaszorult
 • Thiomersal - túlérzékenységi és toxikus reakciót okozhat a szaruhártyát, napjainkban használata visszaszorult
 • Klór - fertőtlenítő hatása régóta ismert, napjainkban használata visszaszorult
 • Hidrogén-peroxid - Lágy kontaktlencse fertőtlenítő szerekarany standardja”, hiszen baktériumok, vírusok, gombák és Acanthamoeba ellen is hatékony. Emellett tárolásra és tisztításra is alkalmas. Legnagyobb hátránya, hogy kötőhártya vörösséget okoz és szúró érzéssel járó toxikus hatást fejt ki, ezért a kontaktlencse felhelyezése előtt semlegesíteni kell! Ennek több módja van: (a) hígítás (az oldatban ázó lencsét több ízben fiziológiás sóoldattal le kell öblíteni), hátránya, hogy a hidrogén-peroxid a lencsén marad; (b) egy, ill. kétlépcsős rendszer (nem részletezzük).
 • Polihexanid - A tisztító folyadékok többnyire polihexanid tartósítószert tartalmaznak. A klórhexidinnel rokon vegyület, azonban nem képes bejutni a lágy lencsék anyagába, így biztonságosabb. Több készítmény is tartalmaz polihexanidot, bár nincs feltüntetve, hiszen a gyártók többféle elnevezést használnak rá.

 

Multifunkciós folyadékok (multipurpose solution, MPS)

Fertőtlenítő (baktériumellenes) hatóanyagán túl felszíni tisztító és - sok esetben - nedvesítő komponenst is tartalmaznak. Többnyire semmilyen más folyadékot nem kell melléjük használni, hiszen öblítésre és tárolásra is szolgál. Leggyakrabban használt kontaktlencse ápoló folyadék. (14)

 

Öblítő folyadékok

Saline oldat - A sóoldat a kontaktlencsék öblítésére szolgál csupán! Szükség lehet enzimatikus tisztító vagy fertőtlenítő oldatokra. Soha ne használjon saline oldatot tisztításhoz és fertőtlenítéshez! (14). A merev gázáteresztő képességű vagy a kemény kontaktlencsék ápolási módszerei különböznek a lágy kontaktlencsék ápolási módszereitől. Soha ne használjon kemény kontaktlencsét ápoló termékeket lágy kontaktlencséken! A koronavírus ellen bizonyítottan hatásosak a klórtartalmú, hidrogén-peroxidos és magas alkoholtartalmú szerek, míg például a benzalkónium-klorid (BAK) kevésbé hatékony. (17) Ne feledkezzünk meg a kontaktlencse tároló edények tisztításáról és fertőtlenítéséről sem! Az Amerikai Optikusok Szövetségének javaslata alapján legalább 3 havonta cseréljük ki a tároló edényt! (15) Különösen fontos, hogy mindezen ápoló folyadékokból legyen otthon megfelelő mennyiség, mivel nem tudjuk, hogy mennyi ideig maradnak a bevezetett korlátozások.

 

Smink

Habár teljesen érthető, hogy minden hölgy a legszebb formáját szeretné hozni, nem árt tudni, hogy a koronavírus járvány idején a sminkelést javasolt mellőzni. Nincsenek jelenleg olyan tanulmányok, amelyek megerősítik azt a tényt, hogy szépészeti szerekkel átadható-e a betegség, de mindenképpen növeli a fertőzés kockázatát, hiszen a szemünkhöz egy “idegen anyagot” juttatunk. Sőt, száraz szemes panaszokat is okozhatnak, ill. erősíthetik a már meglévő tüneteket. A kozmetikumok a szemfelszínre, és ezáltal a könnyfilmbe kerülhetnek, ezzel pedig a könny zsíros komponensét gyengítik, a könny pedig gyorsabban fog párologni, tüneteket okozva. Különösen sokszor lép fel ez a probléma, ha a szemceruzát a szemhéj belső szélén, a pillák mögött (a szemhez közel eső részen) az ún. Meibom-mirigyek kivezető csöveinél alkalmazzuk. Így nem csak azt érjük el, hogy a festék a szemfelszínre kerül, hanem még a mirigyek kivezető csöveit is eldugaszoljuk. Okozhatnak még ezek a szerek irritációt és allergiás tüneteket a bennük lévő tartósítószerek és egyéb összetevők miatt. (18) Az alábbi linket bővebb tanácsokat olvashat arra vonatkozóan, hogy mire javasolt figyelni. A részletek itt olvashatók: Szemszárazságot okozó egyéb tényezők

 

Száraz szem

Tekintettel arra, hogy modern társadalmunk egyik leggyakoribb - a felnőtt lakosság 5-50%-a érintett - szemészeti megbetegedése a száraz szem, az eOptika csapata egy külön fejezetet szánt annak teljeskörű ismertetésére. Célunk volt olyan rövid, de annál érdekesebb szempontokra is felhívni a figyelmet, ami nem mindenki számára világos, próbáltuk az esetleges tévhiteket is eloszlatni erről a rendkívül kellemetlen, ám de a látásunk szempontjából annál fontosabb állapotról. A linkre kattintva olvashatja el cikkeinket. amit a száraz szemről tudni érdemes

Jelen összefoglalásban főként az otthoni munkavégzésből fakadó tünetekre és kezelési javaslatokra térünk ki, valamint ismertetjük az eOptika új száraz szem útmutatóját is.

 

A szemszárazság tünetei között szerepel például a szúró, égő szem, idegentest-érzés, szempirosság, erős könnyezés (időnként éppen ez lehet a szemszárazság egyik tünete), fokozott pislogás, szemfáradtság. A száraz szem szindróma hátterében többféle ok állhat. A csökkent könnytermelésből és a fokozott könnyvesztésből adódó panaszok következtében csökken a könnyfilm mennyisége és romlik annak minősége. A szemészeti tünetek és az objektív jelek meglétének vagy hiányának alapján vízhiányos (nem megfelelő könnytermelés mellett normális a könny párolgása), evaporatív (megfelelő könnytermelés mellett fokozott a könny párolgása) és kevert típusú száraz szem betegség állhat fenn. (19,20)

 

A fokozott könnyvesztés oka lehet a hosszútávú kontaktlencse viselés vagy a túl ritka pislogás. A száraz levegő, poros környezet, dohányfüst, tartós olvasás, képernyő előtti munkavégzés (a nem elég sűrű pislogás következtében), valamint a tartósítószertartalmú szemcseppek hosszútávú használata mind fokozhatják a panaszokat. A jelenlegi helyzetben (pl. házi karantén, home office, kijárási korlátozás) mindezek fokozottan fordulnak elő!

A könnyfilm számos kulcsfontosságú feladatot lát el: nedvesít, táplál, mechanikai védelmet biztosít, antimikrobiális hatása van, valamint elősegíti az anyagcseretermékek eltávolítását és a szaruhártya gyógyulását. (21) Jelenleg nem térünk ki a különböző vizsgálatokra ill. a fent említett okok részletezésére, itt hivatkozunk:  száraz szem vizsgálata

 

A száraz szem kezelésének alapvető eleme a műkönny. Az alábbiakban egy rövid, 4 lépésből álló útmutatón keresztül szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki megtalálja a megfelelő műkönnyet - hiszen egyre több termék van a piacon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a száraz szem betegség megállapításához orvosi vizsgálat szükséges, valamint amennyiben súlyosabb szemészeti panaszokat tapasztal keresse fel a területileg illetékes szakrendelést!

 1. lépés

Mindenek előtt javasoljuk az otthon is elvégezhető Szemfelszíni Betegség Kérdőív (OSDI) kitöltését, mely honlapunkon elérhető: Kitölthető OSDI kérdőív
A kérdőív végén kapott pontszámok segítséget jelentenek abban eldöntésében, hogy panaszaink enyhe, közepes vagy súlyos száraz szem betegségre utalnak. (22)

 1. lépés

0 és 12 pont normál értéket jelöl. (Ha tünetmentes, nincs szüksége kezelésre!)

13 és 22 pont közötti érték enyhe száraz szem betegségre utalhat. (3. lépéssel folytatni)

23 és 32 pont közötti érték közepes száraz szem betegségre utalhat. (3. lépéssel folytatni)

33 pont feletti érték súlyos száraz szem betegségre utalhat. (3. lépéssel folytatni)

 1. lépés

Olvassa át az alábbi link segítségével a különböző szemcsepp kategóriákat

Fontosnak tartottunk egy “gyakorlatorientáltabb” csoportosítást is létrehozni:

 • Tartósítószer mentes termékek - Nem tartalmaznak tartósítószert, hosszabb távon is használhatóak. Minden esetben ezeket részesítsük előnyben, de főként akkor, ha naponta több, mint 6x alkalommal használunk szemcseppet!
 • Hialuronsav tartalmú termékek - leggyakrabban 0,1%-tól akár 0,4%-ig tartalmazhatnak hialuronsavat, általában nátrium-hialuronát formában. Nedvesíti és stabilizálja a könnyfilmréteget, képes a már megsérült szemfelszínt regenerálni, elősegíti a hámosodást. Nagyon jó vízmegtartó és hidratáló tulajdonsága van.
 • Glicerin tartalmú termékek - kiváló lubrikáló anyag, számos műkönnyben megtalálható.
 • Vizes és mucin réteget pótló termékek - Elsősorban a könnyfilm mucin és vizes rétegének pótlására alkalmasak, mely a könnyfilm nagyobbik része.
 • Lipid réteget pótló termékek - A könnyfilm lipidrétegét pótolja, leginkább Meibom-mirigy diszfunkció esetén javasolt. Becseppentést követően rövid ideig homályos látást okozhat.
 • Regeneráló hatóanyagot tartalmazó termékek - Sejtvédő, sejtregenerációt, a szaruhártya hámosodását elősegítő anyagokat tartalmaznak.
 • Gélesedő szemcseppek -  A szem felszínével érintkezve gélesednek, majd pislogás hatására feltöltik azokat a területeket, a nem megfelelően nedvesített területeket.
 • Éjszakai kenőcsök és gélek -  A száraz szem betegség közepes vagy súlyos eseteiben javasolt, főleg reggel és este, kiegészítő kezelésként, mivel használatát követően homályos látás jelentkezhet. Kontaktlencse viselése során nem használható.
 • Meibom-mirigy diszfunkció esetén használt termékek -  Javasolt a “Lipid réteget pótló termékek” használata mellett a “Szemhéjtoalett (és szemhéjgyulladás) során használt termékeket” is használni.
 • Kontaktlencsével használható termékek
 • Szemhéjhigiénia (és szemhéjgyulladás) során használt termékek - A száraz szem betegségben szenvedők többségében előfordul Meibom-mirigy diszfunkció, ill. valamilyen mértékű szemhéjgyulladás. Ilyenkor a kezelés nagyon fontos része  szemhéjhigiénia, melyről bővebben az alábbi cikkben olvashatnak: Szemhéjtoalett  Jelenleg csak felsorolás szintjén szeretnénk megemlíteni a főbb kategóriákat: szemhéjmelegítő maszkok, szemhéj környéki törlőkendők, mosó folyadékok, regeneráló pakolások.
 • Allergia elleni termékek - Sokan a száraz szem betegségben is használják ezen termékeket, sokszor helytelenül. Leginkább allergiás eredetű kötőhártyagyulladás során javasolt használatuk.
 • Természetes növényi kivonatot tartalmazó termékek - Sok esetben a szemfelszínre káros tartósítószert tartalmaznak. Sok a félreértés ebben a kategóriában lévő termékekkel, hiszen nem mindig ismerjük pontosan az összetevőket.
 • Érösszehúzó termékek -  A vörös szem tüneteit enyhíti, de műkönnyként való alkalmazásuk abszolút ellenjavallt!
 1. lépés

Enyhe fokú esetekben javasolt termékek - Enyhébb száraz szemes tünetek (pl. idegentest érzés) esetén javasolt a szemfelszín nedvesítése. Javasoljuk azoknak, akik monitor előtt dolgoznak, sokat olvasnak, főként este vagy bizonyos tevékenységek esetén jelentkeznek panaszaik.

 • Tartósítószer mentes termékek
 • Hialuronsav tartalmú termékek (<0,18%) termékek
 • Glicerin tartalmú termékek
 • Vizes és mucin réteget pótló termékek (BAK-mentes)
 • Kontaktlencsével használható termékek

Közepes fokú esetekben javasolt termékek - Nem elégségesek az enyhe esetekben használt termékek. Gyakoribb műkönny használat javasolt, de szükség lehet - állapottól függően - valamilyen gélesedő vagy éjszakai gél használatára is. Általában az evaporatív típusú száraz szem betegség esetében már ezen termékek javasoltak, főleg azoknál, akik hidegben, szeles időben könnyeznek.

 • Tartósítószer mentes termékek
 • Hialuronsavat tartalmazó (0,18%-0,4%) termékek
 • Vizes és mucin réteget pótló termékek (BAK-mentes)
 • Lipid réteget pótló termékek
 • Szaruhártya regeneráló aktív hatóanyagot tartalmazó termékek
 • Meibom-mirigy diszfunkció esetén használt termékek
 • Kontaktlencsével használható termékek

Súlyos fokú esetekben javasolt termékek - Nem elégségesek a közepes esetekben használt termékek. A műkönnyeken kívül szükség lehet - állapottól függően - valamilyen gélesedő vagy éjszakai gél használatára, ill. a szemhéjhigiénia elvégzésére is. Általában az evaporatív típusú száraz szem betegség esetében már ezen termékek javasoltak, főleg azoknál, akik hidegben, szeles időben könnyeznek.

 • Tartósítószer mentes termékek
 • Hialuronsavat tartalmazó (>0,4%) termékek
 • Vizes és mucin réteget pótló termékek (BAK-mentes)
 • Lipid réteget pótló termékek
 • Szaruhártya regeneráló aktív hatóanyagot tartalmazó termékek
 • Meibom-mirigy diszfunkció esetén használt termékek
 • Kontaktlencsével használható termékek
 • Gélesedő szemcseppek
 • Éjszakai kenőcsök és gélek
 • Szemhéjhigiénia (és szemhéjgyulladás) során használt termékek
 1. lépés

Látogasson el az eOptika weboldalára és válassza ki a kívánt terméket! Szemcseppek, műkönnnyek

 

Jön az allergia szezon

Szinte egész évben megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezet, de az allergiás kötőhártya gyulladást leggyakrabban a júliustól a hideg beálltáig tartó parlagfűszezon okozza. Bár szezonális problémáról van szó, a levegőben lévő különböző allergének (pollenek, állatszőr) mellett, a szembe került por, vegyszer, dohányfüst, kozmetikumok összetevői, még az erős klórtartalmú víz (uszoda) is kiválthatja a kellemetlen szemtüneteket. Ilyenkor azonban nem allergiáról van szó. Tipikusan piros, irritált, könnyezik, viszket mindkét szem. A környezeti tényezők által kiváltott allergiánál meg kell próbálni elkerülni az okot, ellenkező esetben előfordulhat, hogy egész évben folytatni kell a kezelést. Javasolt a szezonális allergia megjelenése előtt néhány nappal már elkezdeni a kezelést.

Enyhébb esetekben a szemhéjak hideg vizes borogatása is segíthet, illetve tartósítószermentes vagy rövid időn belül lebomló tartósítószert tartalmazó műkönny (lemossa a szemfelszínről az allergéneket) használatával is kimoshatjuk az allergén anyagokat a szemből. Javasolt kontaktlencse helyett szemüveg, ill. egész nyáron napszemüveg viselése, így sokkal kevesebb virágpor jut majd a szemébe. Ezt követően alkalmazhatunk allergia elleni szemcseppeket (leggyakrabban nátrium-kromoglikátot tartalmazó), gyulladáscsökkentőket vagy szájon át szedhető allergia elleni gyógyszert (antihisztamin). Válasszon bátran az eOptika óriási napszemüveg és szemcsepp kínálatából!

Súlyosabb tünetek esetén azonban érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a kötőhártya, a szaruhártya és a szemhéjak vizsgálatával időben kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében. (23)

 

Kötőhártyagyulladás

Az eOptika oldalán is írtunk a kötőhártya és szaruhártya gyulladásairól, azonban a jelenlegi járványra való tekintettel szeretnénk bővebb információt nyújtani a vírusos eredetű fertőzésekkel kapcsolatban, ill. hogy milyen panaszokkal és mikor forduljunk orvoshoz.

Az Amerikai Szemorvostársaság (AAO) szerint a vírus kötőhártyagyulladást is okozhat, leginkább az allergiás eredetű kötőhártya irritációra hasonlító panaszokkal. A közlemények adatai szerint a COVID-19 vírus cseppfertőzés útján okoz kötőhártyagyulladást, a vírust kötőhártya váladékból vett mintából is kimutatták. (24)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészet tagozat ajánlása (25) alapján azonnali vizsgálatok igénylő esetek közé tartozik:

 • a szemhéjak vagy a szemgolyó bármilyen jellegű sérülése
 • a szembe került idegentest vagy annak gyanúja
 • egy vagy kétoldali hirtelen látáscsökkenés, látásvesztés
 • szemészeti műtétek után kialakuló gyulladás (posztoperatív endophalmitis)
 • retinaleválás vagy annak lehetőségére utaló anamnézis
 • glaukómás roham vagy annak gyanúja
 • “vörös szem szindrómás” esetek
 • ROP szűrés (lehetőség szerint csak a PIC-en történjen)

 

Ismert, hogy a kötőhártyagyulladás lehet fertőzéses (bakteriális, virális) vagy nem fertőzéses (allergia, irritáció) eredetű. A vírusos eredetű kötőhártyagyulladás igen gyorsan (24-48 órán belül) megfertőzi az ellenkező oldali szemet is. Terjedése általában fertőzött tárgyakon keresztül történik, amelyeket a beteg a váladékkal szennyezett kezével megfogott, vagy hozzáért vele a szeméhez (kilincs, törölköző, párnahuzat, stb.). Nincs a mindennapokban használatos terápiája, a betegség teljes lefolyási ideje 2-3 hét. Előfordul, hogy a szemorvos a virális eredet ellenére antibiotikum tartalmú szemcseppet ír fel a bakteriális felülfertőződés megelőzése érdekében. A  megelőzés szempontjából fontos a gyakori szappanos kézmosás, ill. nem szabad közös törölközőt, ágyneműt, vagy egyéb személyes tárgyakat használni fertőzött betegekkel. A tünetek a következők lehetnek:

-          Kifejezetten vörös szem

-          Váladékozás (vizes)

-          Idegentest érzés

-          Fájdalom, égő érzés, ill. bizonyos esetekben viszketés

-          Homályos látás

A kötőhártya gyulladás minden típusa a szem pirosodását okozza, ám nem mindenkinek van kötőhártya gyulladása, akinek piros a szeme, hiszen a fenti tünetek közül néhány akár a száraz szeműeknél is előfordul.

 

Szemhéj higiénia

A szemüveg és kontaktlencse használat során javasolt - bár nem csak a koronavírus idején aktuális - higiéniai szabályokat megtalálhatja  az eOptika honlapján. Jelenleg a szemhéjak és a szem környékének tisztántartásáról írunk bővebben. Alapvető, hogy ebben a helyzetben gyakran mossunk meg kezeinket szappannal vagy a megfelelő kézfertőtlenítővel és csak ezt követően nyúljunk a szemünkhöz. A szemhéj higiénia leginkább a szemszárazság hátterében gyakran álló Meibom-mirigy diszfunkció, valamint szemhéjgyulladás fő kezelési lehetősége. A szemhéjak és a szem környékének melegítése egy egyszerű és hatékony módszer a számítógépes munkavégzés ergonómiájának javítására. Csökkennek a szemfáradtság tünetei, javul a könnyfilm stabilitása, a közeli látásélesség és a monitor láthatósága. (26)

A speciális melegítő szemmaszkok a szemhéjakban lévő mirigyekben megmelegítik és megolvasztják a megszilárdult olajos váladékot (meibum), így elősegítik a megolvadt váladék kiürülését. A megnövekedett meibum mennyiség ezáltal a könnyfilm lipidrétegének megvastagodását és helyreállítását segíti elő, ez a lipidréteg pedig megakadályozza az alatta elhelyezkedő vizes könnyréteg elpárolgását. A szemhéj higiénia az alábbiak szerint végzendő, naponta 2x alkalommal:

 

1. lépés - Szemhéjszél tisztítása: Törölje át felforralt, majd lehűtött vízzel megnedvesített kendővel vagy babasamponnal megnedvesített vattapamaccsal vagy speciálisan erre a célra készült szemhéj törlőkendővel a szemhéjakat és a szemhéj széleket a pillatöveknél. Kiegészítésként műkönny csepp alkalmazása is indokolt lehet.

2. lépés - Szemhéj melegítése: Vegyen elő egy tiszta zoknit, tegyen bele 2-3 marék nyers rizst, majd csomózza le a zoknit, hogy ne essen ki belőle semmi, végül mikrohullámú sütőben melegítse fel az egészet és tegye a csukott szemekre 5-10 percig. Amennyiben kényelmesebbnek tartja használhat speciális melegítő szemmaszkokat is erre a célra.

3. lépés - Szemhéjak masszírozása:  Tiszta kézzel, tenyerének és/vagy ujjhegyének segítségével a szemhéjszélre merőleges mozdulatokkal óvatosan masszírozza át a szemhéj széleit. Alsó szemhéj esetében az alulról felfele, felső szemhéj esetében a felülről lefele irányuló mozdulatokat ismételje. A külső szemgzugtól az orr felé haladjunk. Végül műkönny használata is javasolt lehet. (27)

 

A napfény védelme

Sokak reménye az, hogy a tavasz-nyári napsütés és a meleg idő megfékezi a koronavírus-járványt. Erről bővebben az alábbi linken olvashat: Higiéniai szabályok karantén alatt >>>  Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan kutatások, amely ezeket bizonyítja. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a magas hőmérséklet, a száraz levegő, ill. a szél mind gyorsítják a könnyfilm párolgását. Ezt a szem megpróbálja nagyobb mennyiségű könny termeléssel és gyakoribb pislogással kompenzálni, de a meglévő könny minőségétől és mennyiségétől, ill. az említett környezeti tényezők minőségétől függően mégis kialakulhatnak száraz szemes panaszok, illetve a meglévő betegség súlyosbodhat. Az UV sugárzás szintén káros hatással lehet a szemfelszínre, főleg azoknál, akik hosszú ideig tartózkodnak szabadtéren megfelelő védelem nélkül. Az eOptika azt tanácsolja, hogy erős napfény, szél esetén megfelelő védőeszközt kell választani (napszemüveg, sz.e. egyéb védőszemüveg). Mindezek - bár rendkívül kis mértékben - de csökkenthetik a koronavírus fertőzés esélyét is.

 

 

Irodalomjegyzék:

(1)     Oktatási adatok, 2019/2020 (előzetes adatok). Központi Statisztikai Hivatal. 

(2)     To grow up healthy, children need to sit less and play more. World Health Organization.

(3)     COUNCIL ON COMMUNICATIONS AND MEDIA. Media and Young Minds. Pediatrics. 2016;138(5):e20162591.

(4)     COUNCIL ON COMMUNICATIONS AND MEDIA. Media Use in School-Aged Children and Adolescents. Pediatrics. 2016;138(5):e20162592.

(5)     Media and Children Communication Toolkit. American Academy of Pediatrics.

(6)     Give Your Child's Eyes a Screen-Time Break: Here's Why. HealthyChildren.org.

(7)     Family Media Plan. American Academy of Pediatrics.

(8)     Vision and Learning - A guide for parents and educators.

(9)     Sherwin JC et al.: The association between time spent outdoors and myopia in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis. Ophthalmology. 2012;119(10):2141–2151.

(10)  Computer Vision Syndrome. American Optometric Association.

(11)  Munshi S et al.: Computer vision syndrome-A common cause of unexplained visual symptoms in the modern era. Int J Clin Pract. 2017;71(7).

(12)  Yokoi N et al.: Importance of tear film instability in dry eye disease in office workers using visual display terminals: the Osaka study. Am J Ophthalmol. 2015;159(4):748-754.

(13)  Alves Monica et al.: Is dry eye an environmental disease?. Arq. Bras. Oftalmol. 2014; 77(3): 193-200.

(14)  Centers for Disease Control and Prevention: Contact Lens Care Systems & Solutions.

(15)  The American Optometric Association’s Health Policy Institute and the Contact Lens and Cornea Section: Disinfection of Multi-Patient Contact Lenses in the Clinical Setting. 2018.

(16)  American Academy of Ophthalmology. Basic and Clinical Science Course: Clinical Optics. 2016.

(17)  Kampf G et al.: Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. J Hosp Infect. 2020;104(3):246–251.

(18)  Tamara Petrosyan: Impact of Makeup on the Ocular Surface and Dry Eye Disease. Review of Optometry.

(19)  Berta András; Tóth-Molnár Edit; Csutak Adrienne: Új nemzetközi konszenzusnyilatkozat a száraz szem definíciójáról, felosztásáról, etiológiájáról, diagnosztikájáról és terápiájáról. Orvosi Hetilap. 2018;159(20):775-785.

(20)  Dry Eye Syndrome PPP – 2018 – American Academy of Ophthalmology

(21)  Tönköl Tamás: A lágy kontaktlencse illesztése. Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2011.

(22)  Grubbs JR Jr et al.: A review of quality of life measures in dry eye questionnaires. Cornea. 2014;33(2):215–218.

(23)  Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) p144-152.

(24)  Alert: Important coronavirus updates for ophthalmologists. American Academy of Ophthalmology.

(25)  Emberi Erőforrások Minisztériuma: Eljárásrend. Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészet tagozat ajánlása a COVID-19 eljárásrenddel kapcsolatban.

(26)  Takahashi Y et al.: The effect of periocular warming on accommodation. Ophthalmology. 2005;112(6):1113–1118.

(27)  Bilkhu PS et al.: Randomised masked clinical trial of the MGDRx EyeBag for the treatment of meibomian gland dysfunction-related evaporative dry eye. Br J Ophthalmol. 2014;98(12):1707–1711.

(28)  Calonge M et al.: Effects of the External Environment on Dry Eye Disease. Int Ophthalmol Clin. 2017;57(2):23–40.